Alice Babs

Alice Babs 100 år – Jubileumsår 2024

Alice Babs Utställning på Västerviks Museum invigs den 28 januari 2024. Utställningen pågår hela året med flera evenemang och höjdpunkter under sommaren LÄS MER HÄR


Titti Sjöblom har under flera år samarbetat med Västerviks Museum för att kunna förverkliga sin mammas dröm om att skapa ett museum i Västervik. Familjen har skänkt guldskivor, utmärkelser, priser, instrument, noter, skivor i alla format, scenkläder, bandinspelningar, filmer, fotografier, tavlor, samt teckningar och tidiga anteckningsböcker mm från Alices tid som skolflicka i Västervik.

Alice Babs skrev musikhistoria
Joddlarflickan som blev prisbelönt Hovsångerska


Född i Kalmar, uppvuxen i Västervik, var sångerskan som allt sedan debuten i Västervik, endast tio år gammal, kom att skriva musikhistoria: Hon var den första I Sverige att sjunga den nya farliga swingmusiken, få guldskiva och hamna på Billboardlistan. Alice Babs karriär sträckte sig från 1930-talet till 2000-talet med en popularitet över hela Europa och i USA. Hon blev Duke Ellingtons favoritsångerska, hyllad som den enda i världen som kunde sjunga hans mest avancerade kompositioner. "Alice Babs är en omätlig artist. Hon kan sjunga vad som helst som hon ser och hör. Opera, Bach – eller jazz." sa Duke Ellington. Och när Duke fick frågan vad Alice Babs har som andra sångartister saknar svarade han: "Allting!"Hyllning till Alice Babs

Alice Babs hedrades vid Stallbrödernas Stallshow på Intiman i Stockholm en månad efter att hon lämnat oss i februari 2014. Här på bilden ser ni själva finalnumret – där Titti och Ehrling sjöng och spelade SWING IT, MAGISTERN tillsammans med Filip Jers, Krister Lundkvist, Claes Janson, Jens Wallin, Malena Laszlo, John Houdi, Ola Bengtsson, Clabbe, Pär Grebacken, Per Eggers, Martin Pålsson, Richard Herrey, Niklas Strömstedt, Östen med Resten, Anders Jalkan Jalkéus, Hasse Larsson, Ted Åström, Anders Berglund, Nils Landgren, Jan Bengtson m fl… och med publiken som aldrig ville sluta klappa och som aldrig ville gå hem… Det blev en fantastiskt värdig avslutning – en hyllning till en av Sveriges största artister och jazzsångerskor genom tiderna!

Vill du stödja ALICE BABS JAZZSTIPENDIUM

Läs mer på:
KUNGL. MUSIKALISKA AKADEMIEN ← Klicka på länken och läs mer!

Stöd ung svensk jazz och Alice Babs Jazzstipendium!
Varje bidrag är välkommet och går oavkortat till utvecklingen av unga jazzartister!
Bankgiro 5371-3160.

OBS! Ange Alice Babs Stiftelse.

SOMMAREN 2004 gjorde ALICE BABS sina sista konserter.

3 - 4 april Cassels, Grängesberg, 18 - 19 maj Vara Konserthus, Vara, 3 - 5 juli Jazzens Museum, Strömsholm, 7 juli Festivalen Musik & Konst, Junsele, 11 aug Oslo Domkirke /Oslo Jazzfestival.
Endast tre personer på scen i en två timmars föreställning, som blev kritikerrosad!

Alice, Titti och Ehrling

"Konserterna blev utsålda med rekordfart. De platser som fick besök av Trion Alice Babs, Titti Sjöblom & Ehrling Eliasson kan därför kalla sina konserter för ”exklusiva”. Det var ett enormt stort tryck efter biljetterna. Trion, som för övrigt har en mycket familjär prägel består av dottern Titti Sjöblom och mågen Ehrling Eliasson.
Endast tre personer på scen i en två timmars föreställning, som blev kritikerrosad!
Alice Babs såg fram emot att göra denna stora föreställning i det lilla formatet; en familjeföreställning på scen såväl som publikt. Repertoaren med denna sättning har något för alla. Sång i världsklass, lägg till detta Ehrling Eliassons briljanta gitarrspel och publiken får Sveriges bästa artister i ett mycket tilltalande format. På Jazzfestivalen i Oslo förstärktes trion av den eminente Kjell Öhman på piano."

Alice Babs uppträdde och sjöng tillsammans med både Titti & Ehrling en hel del under åren 1998 - 2004. Förutom 2004 års turné gjorde de tre under denna period flera återkommande succéframträdanden i Spanien på teatrar, klubbar och i Svenska Kyrkan. De var hemliga överraskningsgäster i samband med ett stort jubileum för Europas kungahus. År 2000 - 2002 ingick även Titti & Ehrling och Lennie Norman i den bejublade föreställningen med Alice Babs och Charlie Norman som gick på turné för utsålda hus i flera år över hela Sverige. År 2003 gjorde de tre tillsammans den hyllade turnén bl.a Musik i Glasriket, Jazzens Museum och Sollerö Kyrka och samma år var de de mest önskade artisterna i Bingolotto i TV4 där de bl a sjöng sånger ur den Grammisnominerade CDn "Nya SJUNG MED OSS MAMMA volym 2". Alice och Titti tävlade även framgångsrikt i SVTs populära program Så ska det låta, som ju för övrigt var tredje gången som Titti var med i programmet och gjorde succé.

Kort historik

ALICE BABS debuterade redan som 14-åring och fick året därpå sitt genombrott i radioserien Vårat Gäng 1939. Med sången och filmen Swing it, magistern placerade hon sig för alltid i svenska folkets hjärtan. Sedan dess har hon medverkat i ett tjugotal filmer. Hon deltog som Sveriges första representant i schlager-EM 1958 med "Lilla stjärna" och kom på 4:e plats.

Alice Babs turnerade flitigt på 40- och 50-talen i de svenska folkparkerna och gjorde ett tusental grammofoninspelningar med en bred repertoar, även inom klassisk musik med verk av bland andra Bach och Mozart. År 1958 bildade hon tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann gruppen Swe-Danes, som gjorde framgångsrika turnéer i Europa och USA. Hon samarbetade från 1963 med Duke Ellington både i TV, på skivor och som solist i hans uppmärksammade kyrkokonserter. Alice Babs var dessutom hovsångerska, medlem i Kungl. Musikaliska Akademien samt tilldelades en mängd unika utmärkelser och priser. 2004 instiftades det största jazzstipendiet i Sverige, Alice Babs Jazzstipendium i hennes namn.